top of page

Det grønne hjertetDu har garantert sett den rundt omkring i Oslo, utenfor Oslo eller på bilder.


En grønn La Marzocco espressomaskin, omkranset av mennesker, kaffelukt og baristaer. Dette er Kaffebrenneriets espessomaskin, selve hjerte i hele butikken. I 25 år har Kaffebrenneriet vært tro mot konseptet sitt. Det hele startet med en liten butikk i Theresesgate i Oslo i 1994. I dag er det 41 avdelinger rundt om i landet, hvor over 300 baristaer serverer den gode kaffen Kaffebrenneriet er kjent for, med samme kvalitet som det alltid har vært.


-Jeg husker så godt første gangen jeg skulle levere en La Marzocco maskin til Kaffebrenneriet. Det var på deres 5. avdeling, for over 20 år siden. «Jeg var så stolt og glad over leveransen, men samtidig ekstremt nervøs», kan Patrick Watz fortelle mens han mimrer tilbake i tid. Å levere en espressomaskin er ikke bare bare, og det var det mildt sagt ikke for Patrick denne gangen. I forkant av leveringen har han fått en RAL-kode av Steinar Paulsrud, en av grunnleggerne av Kaffebrenneriet. Maskinen skal være Kaffebrenneriet-grønn. – Jeg kommer ned på avdeling hvor maskinen skal leveres, pakker den opp, og Steinar sier: «det er feil farge». Jeg tenker at nå tuller han med meg, men neida. Maskinen var mintgrønn. Men så kommer det fra Steinar; BUT I LOVE IT!, forteller Patrick.

En lettelse ble det, da Kaffebrenneriet gjorde et unntak på denne maskinen. Det ble imidlertid med én mintgrønn espressomaskin og denne FB70-maskinen er fortsatt i hus hos Kaffebrenneriet. Og i de senere år har det også dukket opp en rød og en hvit maskin, ikke ved en feiltakelse fra Patrick sin side, men fordi disse fargevalgene ble rett for de to avdelingene.

På hvorfor Kaffebrenneriet valgte å gå for La Marzocco er talen klar. – Vi ville ha en maskin som var driftssikker og kunne levere den beste kaffen hele tiden. La Marzocco var et godt hopp opp fra vår forrige maskin, både når det kommer til teknologi og kvalitet. Det var en god dag når maskinen kom i hus, forteller Thomas Pulpan, grunnleggeren av Kaffebrenneriet. De hadde FB70 helt frem til de åpnet avdeling nummer 20, etter det var det FB80 som gjaldt. En maskin produsert til La Marzocco sitt 80-års jubileum. Så kom nyheten i 2018. La Marzocco velger å avslutte produksjonen av FB80. – Det første jeg tenkte når jeg hørte nyheten var, hva gjør Kaffebrenneriet nå?, sier Patrick. – Jeg ble ganske overrasket når jeg hørte det, og syns det var litt skremmende. – Jeg er ikke så glad i endringer, men samtidig så kan alt være en forbedring, legger Pulpan til.


Selv om La Marzocco nå velger å lukke kapittelet til FB80, vil maskinene leve videre i Kaffebrenneriet. Den eldste maskinen Kaffebrenneriet har i drift i dag er fra 2001. I 2018 hadde denne maskinen sin første totale overhaling, 17 år etter at den kom i butikk. Da hadde denne KB80-en produsert over 2,5 millioner espressobaserte drikker. – Espressomaskiner er ikke en datamaskin som vil gå ut på dato på et tidspunkt. Så lenge man har gode rutiner og et godt servicesystem, vil disse vare lenge. Maskinene er jo på sitt flotteste når det synes at de har vært i bruk, den har historie og den har laget sine tusenvis av espressoer. – Bruk skaper sjel, og ikke minst så er den lange varigheten miljøvennlig, sier Pulpan.Vi tar farvel med en kjent og kjær maskin, som har gledet kaffeglade mennesker i lang tid rundt om i hele verden. Men selv om FB80 er ute av markedet, kan man si det motsatte til Kaffebrenneriet. I november fyller de 25 år, og det stopper ikke der. – Det er en unik bransje vi jobber i, og den utvikler seg raskt. Du kan ikke handle en fantastisk cappuccino på nett og nyte den hjemme. Vi håper vi kan ha et fantastisk Kaffebrenneri i 2029, hvor vi kan levere kaffe slik som vi gjør i dag og tilby de opplevelser som vi har gjort de siste 25 årene. Vi mennesker trenger det, vi trenger noe smått, godt og enkelt hver dag, avslutter Thomas Pulpan.

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page