top of page

Er det tid for knivbytte på din Mahlkönig-kvern?

Oppdatert: 8. mai


Bytte kniver – når og hvorfor?


Kniver i god stand er nøkkelen til å lage god kaffe. Hver Mahlkönig-kvern er utstyrt med knivsett i høy kvalitet, produsert på deres egen fabrikk i Tyskland. For å oppnå det beste resultatet på kaffen fra din Mahlkönig-kvern er det, i tillegg til rutinemessig vedlikehold, viktig å skifte ut knivsettet regelmessig. Vi anbefaler at man sjekker kniver hver gang man åpner og rengjør kvernen. Ved service på kvern vil Barista Service alltid sjekke behovet for nye kniver eller ikke.


Hvorfor og hvor mye slites knivene over tid?


Alle kniver blir slitt over tid. Levetiden avhenger i stor grad av mengde, brenneprofil og kverningen av kaffen, og kan variere mye avhengig av disse og andre faktorer. For eksempel: et tonn finmalt espresso vil gi mer slitasje på knivene enn et tonn filtermalt kaffe. Brenneprofilen vil også sette sitt preg på slitasje, hvor en lys eller medium brent kaffe, med høyere tetthet, mer gjenværende fuktighet og mer intens fruktsyre vil være en større belastning for knivsettet enn hva en mørkbrent kaffe vil.


Hvordan vil gamle kniver påvirke kaffen?


Det er mange tegn på økende slitasje på knivsett og de vil bli mer fremtredende over tid. Slitte kniver vil gi mindre aroma og en mindre balansert smak på kaffen. Jo mer knivene blir slitt, jo mindre presis blir doseringen og kaffen vil begynne å klumpe seg. Sløve kniver krever mer jobb fra motoren på kvernen, noe som igjen fører til at kaffen varmer seg opp mer enn vanlig og konsekvensen blir enda mer tap av aroma og smak på resultatet i koppen. Hvis ikke knivene blir byttet før de blir for slitt vil det blir vanskeligere å kverne finmalt espresso, og i det lange løp umulig.


Hvordan finne ut om knivene trenger å byttes?


Det fine med nyere Mahlkönig-espressokverner er at den rapporterer og sier ifra på et tidlig tidspunkt at den trenger service. Ikke-digitale, butikk-kverner og eldre modeller har dessverre ikke denne funksjonen og må derfor sjekkes manuelt for slitasje ved å se etter tegnene nevnt ovenfor. Avhengig av modell vil en visuell inspeksjon bidra til å vurdere tilstanden til knivene og gjøre det mulig å skaffe nytt knivsett i god tid. Barista Service kan være behjelpelig med å undersøke knivene og bytte disse for dere om nødvendig. En god pekepinn på at knivene er slitt, er å ta ut kniven og føre neglen mot knivretningen. Glir neglen lett over tennene på knivbladet, er kniven slitt og trenger å byttes ut. På skrape kniver vil neglen møte motstand. Dette gjelder først og fremst knivsett på espressokverner.


Ved 120x forstørrelse viser de to bildene den fine tannen på den ytre kanten av en ny kniv sammenlignet med en slitt kniv. Den nye og ubrukte kniven (venstre) viser en tydelig, rett og sylskarp kant, hvor den slitte kniven (høyre) viser en avrundet og sløv kant.


Hvordan finne riktig kniver og hva skal du ta stilling til når du bytter?


Barista Service tilstreber å alltid ha kniver til de ulike kvernen tilgjengelig, slik at du enkelt kan bestille dette selv ved behov. Ved bytte av kniver på espressokvern (E65s / E65s GbW og E80 Supreme / E80 Supeme GbW) anbefaler vi også at man også bytter gummi-flapper. Er du usikker på hvordan du skal bytte kniver på din kvern, ta gjerne kontakt med Barista Service for hjelp og assistanse.



Innlegget er opprinnelig skrevet av Mahlkönig.

Comments


bottom of page