top of page

15 måter verden drikker kaffe på

Oppdatert: 7. mai

Kaffe kan være så mangt, den kan være helt sort, med fløte, steamet melk helt opp eller en enkel espresso. Slik er den kanskje aller best kjent i Norge, hvor de fleste av oss foretrekker kaffen sort.


Har du noen gang tenk over hvor mange ulike måter man kan drikke kaffe på? Vi gjorde et raskt Google-søk og kom frem til at nesten ethvert land i verden drikker kaffe på sin egen måte. Vi samlet 15 stykker av dem her!1. Finland - Kaffeost

Kaffeost oversettes til "kaffe med ost." Det er en tørket ost kalt juustoleipä, som blir lagt i en kopp varm kaffe, hvor den absorberer kaffen som en svamp. Den plasseres vanligvis i bunnen av en trekopp, deretter helles kaffen over den.


2. Spania - Barraquito-kaffe

Barraquito-kaffe er mest spesifikk for Kanariøyene i Spania, og er mer en kaffe-cocktail. Den tradisjonelle drikken er et lag kondensert melk etterfulgt av Licor 43 (som er en likør laget av sitrus, vanilje, urter og krydder), espresso og skummende melk, deretter toppet med kanel og en sitronskall. Lagene er veldig viktige for den autentiske smaken.3. Tyrkia - Türk kahvesi

Tyrkisk kaffe, kalt türk kahvesi, er en søt og deilig kaffedrikk som lokalbefolkningen elsker. Den er laget av veldig finmalte, ufiltrerte kaffebønner og blandet med sukker rett før vannet koker for å gjøre det søtt. Når den fine kaffen er laget riktig, produserer den et skum på toppen. Tyrkisk kaffe er tradisjonelt laget i messing- eller kobberpotter som kalles cezves, og det er noe som er ment å nytes sammen med andre.


4. Hongkong - Yuanyang

I Hong Kong blir kaffe tatt veldig annerledes enn hva vi kanskje er vant til: yuanyang er en blanding av hjemmelaget melkete og nybrygget kaffe (det blir noen ganger bare referert til som "kaffe med te"). Melkete er svart te blandet med kondensert melk, noe som gjør den kremaktig og søt.

5. Tyskland - Pharisäer

Liker du søte kaffe som ligner mer på en dessert mer enn en noe man drikker til frokosten, vil du sette pris på pharisäer, tysk kaffe. Den lages med rom og kremfløte, blandes deretter med sukker etter smak og serveres med kremfløte på toppen. Mørkbrente kaffebønner og omtrent to ounces sterk rum brukes ofte.
6. Vietnam - Cà phê trứng

Cà Phê Trứng kalles vietnamesisk eggekaffe på grunn av måten den er laget på: den lages ved å blande en eggeplomme med søtet kondensert melk i 10 minutter til den blir til en veldig lett og kremet fløte, som deretter blandes med kaffe.7. Østerrike - Wiener mélange

Tradisjonell kaffe i Østerrike kalles wiener mélange, kalles vanligvis bare mélange, som betyr blanding. Det er espresso med steamet melk, toppet med litt skum, og ligner veldig på standard cappuccino. Noen ganger følger det med kremfløte på toppen.

8. Ethiopia - Buna

Etiopia er faktisk kjent som fødestedet til kaffe (som kalles buna), og derfor er det ganske spesielt der. Bønnene, som er grønne, samles og stekes og brygges i en kaffekanne laget av leire, kalt en jebena. Kaffeseremoniene kan pågå i cirka tre timer og skje noen ganger om dagen.


9. Senegal - Café Touba

Senegalesisk kaffe, kalt café touba, ligner på dryppkaffe, men har mye mer krydder. Den er smaksatt med Guinea pepper, kalt dijar, og noen ganger nellik. Det er litt søt, men er generelt sterkt krydret, og er antatt å ha afrodisiakum kvaliteter.


10. Marokko - Krydret kaffe

Marokkansk krydret kaffe er en skikkelig godbit: Den er vanligvis laget med en presskanne og nykvernede kaffebønner, deretter blandet med en blanding av krydder inkludert kanel, ingefær, kardemomme, nellik, svart pepper og muskatnøtt. Den er ofte søtet med fløte og sukker. Marokkansk krydret kaffe lages vanligvis hjemme i stedet for på gaten eller på restauranter.
11. Mexico - Cafe de olla

Cafe de olla, noen ganger bare kalt "meksikansk kaffe", er en tradisjonell meksikansk drikk som har blitt servert i veldig lang tid. Den inneholder en blanding av tre ulike krydder (nellik, anis og kanel) og et minimalt behandlet sukker kalt piloncillo. Tradisjonelt er cafe de olla laget i en leirgryte, kalt "olla", og servert i lignende leirkrus.
12. Sør-øst Asia - Kopi Luwak

Kopi Luwak er verdens dyreste kaffe. Produksjonen foregår ved at en asiatisk palmesivett, et kattelignende dyr, spiser modne kaffebær, for så å la kaffebærene gå gjennom fordøyelsessystemet. Palmesivetten fordøyer kun kjøttet fra disse bærene, og bønnene kommer derfor helskinnet igjennom. Bønnene er innsatt av enzymer som bidrar til å gi den spesielle smaken. Etter at bønnene er blitt vasket og renset ut av avføringen blir bønnene brent og tilbredt på en presskanne, drypp eller espressomaskin.


Disse kjenner vi kanskje godt igjen..


13. Frankrike - Café au lait

Den foretrukne måten å drikke kaffe på i Frankrike er enkel: det er kaffe med melk, som er hva café au lait betyr. Det er imidlertid ikke bare en latte eller en kopp kaffe med kald melk. Café au lait er traktet kaffe blandet med dampet melk, og det er vanligvis ikke noe skum på toppen.


14. Australia - Flat white

Det ligner på en latte, men er litt mer dristig. Flat white er espresso blandet med en liten mengde dampet melk og et tynt lag skum på toppen, noe som gjør kaffesmaken mer tydelig sammen med steamet melk.


15. Italia - Espresso

Av alle typer kaffe i verden er du sannsynligvis mest kjent med espresso, en italiensk tradisjon. Espresso er laget på espressomaskiner som presser vann gjennom finmalte kaffebønner for å skape en veldig sterk kaffe med skum på toppen. I Italia er det vanlig å bare ha espresso med litt melk og sukker, eller rene shots med espresso.Så, hvordan foretrekker du din kaffe? :)

Comments


bottom of page