top of page

Arbeidsflyt for hjemmebrygging: mise en place

Oppdatert: 7. mai

Å være en barista er, på papiret, en relativt enkel jobb. Jobben består av å lage og servere kaffe. Men til tross for sine enkle oppgaver er arbeidet og metodene som brukes for å lage kaffe i stadig utvikling. Med tiden har måtene vi nyter, fremgangsmetodene vi bruker og typen kaffe vi lager endret seg. Dette er en av de fantastiske kvalitetene med smak hvor ingenting er riktig annet enn hva som er riktig for deg. Når det er sagt så er det noen ting som går igjen, og det er dette vi skal gå over i denne teksten.

Linea Micra på kjøkken hos Espressospesialisten

Det franske begrepet mise en place er en godt etablert praksis på de fleste profesjonelle kjøkken. Det betyr alt på sin plass og er hele essensen i forberedelsene til maten som skal lages etterpå. Det samme gjelder for espresso og veien fra amatør til proff ledes an av en god mise en place. Langs veien vil du finne din egen arbeidsflyt og dine egne måter å forberede og forbedre deg på, men når det er sagt så har vi laget en liten liste med ting å tenke på til din nye maskin.


Espressokvern

Det finnes ingen erstatning til en dedikert kaffekvern til espressomaskin og de kommer i flere variasjoner. Noen er automatiske og kan dosere etter behov mens andre er manuelle og må forhåndsdoseres. Hva enn du bruker vil alle disse kvernene gjøre jobben sin så lenge du kan justere malingsgrad og vedlikeholde utstyret.

Vekt

Vekter bidrar til å holde oss konsistente og gir oss et vindu inn til hvordan espressoen renner (også kalt flow rate). Uten vekt kan det være vanskelig å få jevn ekstraksjon av kaffen. Veier vi den kvernede kaffen og deretter den ferdig bryggede kaffen blir det lettere å gjenskape det ideelle espressoskuddet hver gang. Dette fjerner en del gjetting fra arbeidet. Baristaer bruker ofte en større vekt når veier den kvernede kaffen ved siden av kvernen, og bruker gjerne en mindre vekt som passer i drip trayet for å veie den bryggede espressoen.

Tilbehør

Det finnes alt for mye tilbehør til å brygge espresso der ute, men det kan være greit å minne seg selv på at man ikke trenger hver eneste dings for å lage god espresso. Det enkle er ofte det beste. Jo mer du tilføyer prosessen på en gang, jo vanskeligere er det å være konsis. Når det er sagt, så har vi en liten liste med ting vi anbefaler å ha tilgjengelig.

  • Tamper

  • Melke pitcher

  • Knockbox

  • Håndklær og/eller kluter

  • Shot glass

  • Distribusjons verktøy


Hele bønner

Det sier kanskje seg selv, men vi sier det likevel: bruk ferske og hele kaffebønner. Du kan kjøpe favoritten din fra butikken eller handle fra et lokalt brenneri. Om du er misfornøyd med hvordan espressoen din smaker, prøv en annen type.


Lysbrent kaffe kan smake friskt og fruktig.


Mellombrent kan smake nøttete og sjokolade.


Mørkbrent smaker ofte kraftig og intenst.


Konvertibelt protafilter

Portafilteret er forbindelsen mellom kaffen og maskinen. Med Linea Micra følger det et konvertibelt portafilter og to forskjellige adaptere. Alle elsker hvordan et nakent filter kan se ut, men det er tider hvor spouts bare er mer praktisk. Portafilteret til Linea Micra er spesifikt designet for å enkelt kunne bytte til spouts mens portafilteret fortsatt er varmt. Spouten er laget med et materiale som ble valgt spesifikt for å bidra maskinens raske oppvarming. Siden metall delen på portafilteret er så lite, er det en stor bidragsyter til å kunne varme opp maskinen på bare 5 minutter.

Hvor den skal: portafilteret bør festes til gruppehodet når den ikke er i bruk. Det bidrar til å holde portafilteret varm og klart til å brygge når som helst. I tillegg bidrar det til å holde arbeidsbenken ren.

Fest spouten: Med undersiden av portafilteret mot deg, sett adapteret inn med spoutene til høyre for håndtaket og tvist den med klokken til det sier klikk for å låse den på plass.


Rensemiddel og tilbehør

Rensemiddel og børster bidrar til å holde maskinen din ren og pen på innsiden. Men det bidrar også til at kaffen smaker godt! Bruk backflush funksjonen på maskinen jevnlig. En gang i uka er en god tommelfingerregel for hjemmemaskiner.


La Marzocco Home App

Linea Micraen kan kobles til og styres med La Marzocco Home Appen. Last den ned og koble til maskinen for å låse opp disse funksjonene:


Av/på

Sett egendefinerte tider for når du vil at din Linea Micra skal skru seg av og på i løpet av dagen. La Marzocco anbefaler å skru av maskinen og koble den ut når man skal på reise eller ikke bruker den på 36 timer eller mer.


Temperatur

Bruk appen til å endre temperaturen på maskinen. Dette kan være veldig hjelpsomt når man skal gjøre små endringer på espressoen din eller når du vil følge en spesifikk oppskrift som anbefaler en lavere temperatur. Fabrikkstandard er 93 grader celsius for espresso.


Ikke stress med å skaffe deg hver eneste dings til espressoen din. Begynn enkelt. Med kunnskap, øvelse og et par hjelpsomme verktøy er du klar til å lage espresso som de proffe!


Ta gjerne kontakt dersom du har flere spørsmål eller det er noe mer du lurer på.


Vi snakkes!


- rRebel

Comments


bottom of page