Det finnes utrolig mange forskjellige metoder å fremstille en god kopp kaffe på, enten det er espresso eller sort kaffe. Visste du at hvilken bryggemetode du benytter deg av påvirker smaken i det ferdige kaffebrygget? I dette blogginnlegget vil vi legge frem de viktigste kjennetegnene på de ulike bryggemetodene og hva som skiller de fra hverandre.
Uavhengig av hvilken bryggemetode du velger å benytte deg av, er det noen forutsetninger som er grunnleggende;
- Rent utstyr. Det er viktig å rengjøre utstyret etter hver gang det er brukt, da rester av gammel kaffe påvirker smakene negativt.
- Fersk kaffe av høy kvalitet.
- Riktig kverningsgrad tilpasset den bryggemetoden du skal benytte deg av.
- Ferskt vann med riktig temperatur. En pekepinn er at det skal være rundt 92-96*C.
- Riktig dosering av kaffe og vann. En fin regel er å bruke 6 gram kaffe per 100 ml vann.
Kaffekvern, vekt og stoppeklokke er dine beste venner når du skal brygge kaffe hjemme. Kaffebrygging er presisjon, og vekt og tid påvirker den endelige kaffekoppen mer enn kanskje de fleste tror. Det finnes forøvrig også ingen fasit på hvordan man skal brygge kaffe for å få det beste resultatet, og det er kun testing, smaking og øving som gjør deg til en bedre kaffebrygger. Når man etterhvert mestrer bryggemetodene er det morsomt å eksperimentere for å finne ut hvordan du mener kaffen blir best!
«Gravity Brewing Method»:
Det som kjennetegner denne bryggemetoden er at tyngdekraften virker slik at vannet trekkes ned mot bunnen. Et annet kjennetegn ved denne metoden er at det brukes et kaffefilter. Måten man gjør det på er at man helles vann gradvis over kaffe som ligger i et filter. Vann og kaffe blandes, og vannet absorberer kaffestoffer og renner gjennom filteret og ned i enten en kolbe, kanne eller kopp. Kaffegruten og fettstoffene fra kaffen blir dermed liggende igjen i filteret, noe som gjør at kaffe brygget på denne måten oppfattes som klar og ren.
For å få en enda renere smak i kaffebrygget når man benytter seg av papirfilter er det viktig å fukte filteret med varmt vann før du tar kaffe i filteret og heller over vann. Denne prosessen kan man også slå sammen med forvarming, ved at du heller varmt vann over det tørre filteret og lar det dryppe ned i det du vil ha ditt ferdige brygg i. Da får du samtidig som du fukter filteret varmet opp kolben, kannen eller koppen du bruker – som gjør at kaffebrygget ikke mister varmen så raskt.
Noen av bryggemetodene som følger prinsippene til «Gravity Brewing Method» er;
Hario V60
- Denne metoden kalles for V60 fordi filteret har form som en kone med en 60 graders vinkel i bunnen. Hario har vært en del av kaffeindustrien siden 1949, men V60 ble lansert i 2005. Filterholderen til V60 finnes i mange forskjellige materialer, blant annet glass, plast og metall. Innsiden av filterholderen har riller langs veggene og hullet nederst er ganske stort. Rillene er der for at filteret ikke skal klistre seg helt til veggene i filterholderen, og sørger for en jevn ekstraksjon av kaffen.
Kalita Wave
- Kalita er en aktør som har produsert kaffeutstyr siden 1950-tallet. Det som er spesielt med Kalita Wave serien er at den har 20 «bølger» på innsiden av filterholderen. Disse «bølgene» er med på å sørge for en jevn ekstraksjon av brygget. Et annet kjennetegn ved Kalita Wave er at filterholderen har en flat bunn med tre hull i, som gjør det enklere å få en jevn ekstraksjon av all kaffen i filterholderen. Kalita Wave stiller ikke like store krav til helleteknikk som Hario V60 – noe som gjør at Kalita Wave er et godt valg om man ikke har brygget så mye kaffe tidligere.
Chemex
- Chemexen ble funnet opp av kjemikeren Peter J. Schumbohm i 1941. Det som er spesielt med chemex er at filteret er 20-30% tykkere enn et vanlig filter, som gjør at selv de fineste partiklene og oljene blir værende i filteret. Dette fører til et veldig klart og rent brygg. Det tykke filteret fører også til at bryggingen går langsommere, og kaffen er lengre i kontakt med vannet – noe som igjen påvirker smaken og gir kaffen en god fylde.
Kaffetrakter
- Denne kjenner vel de fleste til? Det man bør se etter når man skal kjøpe en kaffetrakter er at den er godkjent av European Coffee Brewing Centre. Om den er godkjent kan man være sikker på at trakteren tilfredstiller kravene til tid og temperatur som ligger til grunn for en god kaffe. Filterholderen til en godkjent kaffetraker har i tillegg de samme rillene som man ser i en Hario V60 for å sørge for en jevn ekstrasjon. Ved bruk av kaffetrakter er det viktig at man er flink til å rengjøre kaffetrakteren regelmessig, da det over tid bygger seg opp gamle rester som setter usmak på det nye kaffebrygget.
Trekkemetoden:
Det som kjennetegner trekkemetoden er at kaffe og vann er i kontakt hele tiden under trekketiden. I tillegg benytter man seg ofte ikke av et filter i denne metoden, noe som fører til at fettstoffene og oljene fra kaffebønnene blir med i det ferdige kaffebrygget – som igjen skaper en smaksrik og fyldig kaffe.
Noen av bryggemetodene som følger prinsippene til trekkemetoden er;
Presskanne
- En presskanne kan du finne i alle mulige former og modeller, men det var italieneren Attilio Calimano som først introduserte den i 1929. Det som kjennetegner presskannen er at man har kaffe og varmt vann i en beholder og lar det trekke i omtrent fire minutter før man «brekker» overflaten ved å røre rundt og deretter trykker stempelet ned. Som oftest benytter man ikke filter i en presskanne, men det er mulig å få tak i det om man ønsker det. Det som kjennetegner kaffe brygget i en presskanne er at kaffen blir fyldig og aromatisk, men noen av de delikate smakstonene kan ofte forsvinne litt.
Clever Coffee Dripper
- Denne bryggemetoden kombinerer trekkemetoden og bruk av filter. Filterholderen på en Clever Coffee Dripper er kjegleformet, og det som er spesielt med den er at den har en stoppefunksjon i bunnen. Stoppefunksjonen sørger for at vann og kaffe er i kontakt helt til man manuelt åpner bunnen for at kaffen skal renne ut. Filteret gjør kaffen klar, men at kaffen og vannet er i kontakt under hele bryggetiden gjør at du får et annet resultat smaksmessig enn om du bruker en Hario V60 eller Kalita Wave.
Under trykk:
At man benytter seg av trykk for å presse vannet gjennom kaffen er det som kjennetegner denne formen for bryggemetode. At man benytter seg av et trykk gjør at bryggetiden blir kortere, og man vil derfor også benytte seg av mer finmalte kaffebønner enn det man gjør i de to andre bryggeformene.
Espressomaskin
- En espressomaskin lager kaffe ved at man med en tamper presser finmalt kaffe sammen i en bajonett som har mange små, fine full i bunnen. Deretter presses vann gjennom den finmalte kaffen i en espressomaskin ved hjelp av et trykk på 9 bar. Kaffen som lages på denne måten kalles espresso og har et fint, jevnt og gyllenbrunt skum på toppen – som kalles for «crema». Hvis du vil lese mer om hvorfor og hvordan du kan lage god espresso hjemme, kan du lese mer om det her; Hvorfor lage espresso hjemme?
Aeropress
- Aeropress er veldig enkel å bruke, og er perfekt om du bare skal brygge én kopp kaffe. I tillegg er aeropress en av de minst tidkrevende bryggemetodene for svart kaffe, nettopp fordi man benytter seg av et trykk under bryggingen. Aeropress ble funnet opp av Alan Adler, og målet hans var å sette sammen alle bryggemetoder til én optimal metode. Det gjorde han da ved å sette sammen bruken av filter, trekkemetoden og bruk av trykk. Samlingen av alle metodene gjør at du ved å benytte aeropress som bryggemetode får en kaffe som er klar, ren og veldig smaksrik. Aeropress er enkel å eksperimentere med, og ved å endre kverningsgrad, dosering, trekketid og vanntemperatur er det en bryggemetode med uendelige muligheter.
Vi håper du ble inspirert til å prøve en annen bryggemetode enn det du vanligvis benytter deg av! Her er det kun fantasien som setter grenser for hva du kan eksperimentere deg frem til, og det er nettopp det som er så gøy og spennende med kaffe.
Comments