top of page

Hvordan redusere test-shots og likevel lage deilig espresso?

Oppdatert: 8. mai


"Test-shots".


Dette uttrykket er ytterst ubehagelig og frustrerende hvis du er en hjemmebarista som prøver å starte dagen med en anstendig espresso. En kafébarista med nesten ubegrenset tilgang til kaffe har kanskje ikke har noe problem med å brygge seg igjennom 10 eller flere testbrygg for å finjustere espressoen, men for en hjemmebarista er hver dråpe som går ned i vasken en dråpe av irritasjon.


Det er ikke alltid like enkelt å finjustere espressoen din, men det er mulig å lage et flott brygg uten å kaste bort for mye kaffe. Vi har satt sammen noen tips og triks for å hjelpe deg med å redusere antall test-shots og hvordan du kan finjustere litt mer effektivt.


Bruk en vekt

Å bruke vekt er en av de viktigste og enkleste måtene å forbedre espressoen på. Det er en enkel måte å måle mengden kaffe du legger i bajonetten, samt hvor mye brygget espresso du ender opp med. Å være presis og konsistent med bryggeforholdet lar deg faktisk se hva som skjer med espressoen din, og gjør det lettere å identifisere problemer og forbedre sluttresultatet. Vi kan ikke understreke viktigheten av vekten nok - den er i utgangspunktet påkrevd!


Smak på bryggene dine

Ganske enkelt og opplagt, men å smake på espressoen din er en av de beste måtene å evaluere brygget ditt på. Et dårlig brygg er ganske enkelt å identifisere visuelt, men for å finne ut hvilke justeringer du trenger å gjøre, vil smaksløkene dine hjelpe deg veldig. Er brygget ditt altfor bittert? Det er sannsynligvis overekstrahert. Sur og underutviklet? Det er antagelig underekstrahert. Brygg som ser like ut kan smake helt annerledes, så pass på at du vurderer espressobryggene dine ved å bruke smaksløkene.


Finn et bryggeforhold du foretrekker

Tenk på bryggeforhold som en oppskrift. Det å finne den rette kombinasjonen av ingredienser for å få noe til å smake godt. For espresso snakker vi om hvor mye kaffe vi har i portafilteret (dose) og hvor mye flytende kaffe vi får ut. Endring av mengden på dosen og utbyttet vil påvirke smaken på kaffen din. Når du har funnet et bryggeforhold som fungerer for deg, kan du bruke det igjen og igjen. Som en god oppskrift er den pålitelig og blir aldri gammel. Vi liker å starte med 18 g kaffe inn og 36g espresso ut (forholdet 1: 2) og sikte på 25-30 sekunder ekstraksjonstid. Det blir justeringer fra kaffe til kaffe, men det er en god ide å ha et go-to bryggeforhold, så du har et slags referansepunkt. Når du blir mer komfortabel, vil du sannsynligvis oppleve at du har et annet go-to bryggeforhold for forskjellige brenneprofiler eller kaffe.


Og når du først vet bryggeforholdet ditt, kan du ...


Juster malingsgraden

Det er et svimlende høyt antall variabler som ender opp med å påvirke espressoen din. Når du finjusterer kaffen din, og deretter begrenser variablene til bryggeforhold, malingsgrad og tid, blir det lettere å finne ut hva som skjer.


Det er lett å håndtere tre variabler, spesielt når du bestemmer deg for å bare justere en av dem. Begynner du å rote med mer enn én variabel om gangen gjør du det vanskeligere for deg selv. Husk at justering av flere variabler samtidig er en dårlig vitenskapelig metode.


Når vi vet bryggeforholdet vårt, liker vi å fokusere på malingsgraden. Hvorfor? Vel, det er enkelt å endre systematisk, og det kan både finjusteres og grovjusteres. Når du har et bryggeforhold du foretrekker, bruk det som utgangspunkt, og bruk malingsgraden som en måte å justere smaken på brygget ditt.


Fordi vi vet at vi liker å bruke 18g kaffe inn for å få 36g espresso ut, med en total bryggetid mellom 25-30 sekunder. Når vi ser at et brygg når 36g for raskt eller for sakte, må vi justere malingsgraden.


Hvis brygget ditt avsluttes for raskt, kan du prøve å gjøre malingsgraden finere. Hvis det tar for lang tid å fullføre espressoen, vil det være en god idé å gjøre malingsgraden grovere. Hver kvern er forskjellig, og det kan ta litt tid å å bli godt kjent med den - bare husk at små justeringer vanligvis utgjør en ganske stor forskjell.


Og når du har justert kvernen, må du sørge for å kverne ut litt kaffe før du tar neste brygg, slik at kaffen som kommer ut av kvernen har riktig malingsgrad.


Slapp av og nyt

Husk at alt dette er ment å være morsomt og hyggelig. Hvis du blir frustrert, ta et skritt tilbake og ta en pause. Selv om det er en kunst å lage kaffe, skjer det ikke umiddelbart - å lære å manipulere de riktige variablene gjør finjustering mye enklere og morsommere. Som med alt annet, det krever tid, praksis og tålmodighet.


Hvis du har spørsmål om espresso, kan du gjerne sende oss en e-post eller melding på Facebook eller Instagram.

Comments


bottom of page