top of page

Hvordan brygger man den perfekte espressoen?

Oppdatert: 24. aug. 2023

Uansett om du skal lage en cappuccino, latte eller bare en espresso så er det en forutsetning at espressoen smaker godt. Men hvordan brygger man egentlig den perfekte espressoen og hva er det som påvirker smaken? Bryggetiden må være lang nok, dosering må være riktig og cremaen feilfri – alt for en perfekt espresso. Kjennes dette for avansert ut? Slapp av. Bare følg vår bryggeguide for en kjempegod espresso!

La Marzocco Linea Micra i Norge Espressospesialisten
Hvordan lage espresso

1. Begynn med å skru på maskinen. Innen du begynner å lage espresso må portafilteret være varmt. Derfor anbefaler vi alltid å ha portafilteret på plass i sin respektive gruppe.


2. Spyl gruppehodet på espressomaskinen ved å trykke vannknappen/bryggeknappen. La vannet renne i noen sekunder. Dette skyller ut kaffe som kan ha satt seg fast fra forrige brygg.


3. Kvern espressokaffen rett før du skal brygge. Vi anbefaler at du maler rundt 18 gram for en dobbel espresso. Gjør dette gjerne med hjelp av en vekt.


4. Pass på at kaffen ikke er for gammel. Men altfor nybrent kaffe er heller ikke bra da det kan bli vanskeligere å brygge. Et tips da er å fjerne lokket fra hopperen til kvernen og la kaffen lufte seg litt.


5. Før du tamper kaffen, fordel kaffen jevnt i filterkurven. Bruk gjerne en fordeler eller bruk hendene dine. Dette vil forebygge kanalisering i kaffepucken som gjør at kaffen brygges for fort og kan oppleves som sur, bitter og tynn.


6. Tamp kaffen med et flatt og jevnt trykk, opptil 15kg.


7. Sett portafilteret tilbake i espressomaskinen og start brygget med en gang. Om portafilteret blir sittende for lenge i gruppehodet uten å brygges kan kaffen bli svidd av varmen som vil påvirke smaken.


8. Brygg espresso. Et fint referansepunkt for bryggetid på espresso er rundt 25 sekunder fra man starter brygget, men test deg frem. Test både korte og lengre bryggetider og finn ut hva du liker best. Om kaffen renner for fort er malingsgraden på bønnene for grov, og om kaffen renner for sakte er malingsgrafen for fin. Om du vil være nøye kan du brukte en vekt for å veie kaffen som brygges også. Et godt utgangspunkt er dobbelt så mye brygget espresso som kvernet kaffe. Med andre ord, 18 gram kvernet kaffe gir 36 gram ferdig drikke. Men test deg gjerne frem til en mengde du selv foretrekker smaken på.


9. Når espressoen er ferdig, slå ut kaffepucken i portafilteret i en knockbox eller matavfallet og hold maskinen ren til neste espresso.


10. Og vips! Nyt den deilige espressoen du har laget. Vil du lære deg hvordan du steamer melk til så har du vår guide til den perfekte melken HER.


11. Og til slutt, glem ikke å holde espressomaskinen din ren. Det gjør du enkelt med vår pakke for hjemmebruk med Cafiza, Rinza og Grindz.


I vår webshop finner du alt tilbehør du behøver, og er det noe du savner så send oss en melding og så hjelper vi deg.


Vi snakkes!

- rRebel


Comments


bottom of page