top of page

Den ultimate guiden til å rense espressomaskinen sin hjemme!

Som alle forhold i livet trenger også espressomaskiner kjærlighet og vedlikehold. Og en av de enkleste måtene du kan ta vare på din espressomaskin er å stelle den og holde den ren.

 

Ikke bare bidrar en ren maskin til at kaffen din smaker godt, men det bidrar også til å forebygge slitasje.

 

Derfor har vi laget en guide som skal hjelpe deg, steg for steg, å rengjøre de viktigste delene av espressomaskinen som du kan rengjøre.

 

Alle produktene i denne guiden er produkter vi tilbyr her i rRebel, men dette kan også anses som en generell guide da mange høykvalitets espressomaskiner har lignende sammensetninger og konfigurasjoner.

 

Så la oss sette i gang!

 

Linea Mini R med rensemidler

Innhold

 

Hvorfor rense espressomaskinen din?

Det finnes mange gode grunner til å rense kaffemaskinen sin. Den mest åpenbare grunnen er smak.

 

Etter hvert som man bruker en espressomaskin, vil det gradvis bygge seg opp rester fra tidligere brygg. Dette inkluderer ikke bare espresso som løsner fra puck og fester seg til kontaktflatene som gruppesil, pakninger og portafilter, men også oljer og gasser som kaffen frigir under brygging.

 

Denne oppbygning gjør at gruppesilen kan tette seg og dermed ikke lenger fordele vannet jevnt over espressopucken.


 

Espressoen din kan dermed få en litt rar smak og hvert brygg kan oppleves som ujevnt fra gang til gang. Med nok kafferester i gruppehodet og portafilteret vil kaffen begynne å smake gammelt, surt og bittert, og evnen til å produsere en god espresso med klare og tydelige smaker vil forsvinne.


Hva trenger man for å rense espressomaskinen sin?

 

Man trenger heldigvis ikke mye for å rense espressomaskinen sin. Det som er viktig er å bruke midler som kan løse opp oljene fra kaffen og restene fra melken effektivt.

 

Gode eksempler på dette er:

 

Biocaf sine produkter er laget med helt naturlige ingredienser som gjør dem mat-sikre og etterlater ingen smak.

 

For å kunne sette i gang vaske-syklusen på espressomaskinen trenger man også et blindfilter. Dette skal følge med espressomaskinen din da du kjøpte den.

 

Andre ting man trenger er:

  • Beholder til å legge deler i bløt

  • Kost eller klut (eller begge deler)

  • Flat skrutrekker

  • Pitcher til melkerens.


Rengjøringsutstyr

Steg for steg guide


Gruppehode:

  • Fyll en beholder med varmt vann og ha i en halv te-skje Biocaf Cleaning Powder (eller lignende rensemiddel).

  • Ta portafilteret ut av gruppehodet.

  • Skru ut sil-skruen og ta bort silen. Legg silen og skruen i vannløsningen.

  • Bruk en kost og skur bort kafferestene. Bruk gjerne fuktig klut for restene som er vanskelige å komme til.

  • Ta ut filterkoppen fra portafilteret og legg filteret i vannløsningen.

  • Deretter legger du blindfilteret i portafilteret.

  • Ha en halv te-skje med Cleaning Powder i blindfilteret og sett portafilteret i gruppehodet.



  • Aktiver maskinen og la den gå noen sekunder før du stopper den. Har du pre-infusjon kan du la den gå noen sekunder til.

    • Har du en nyere La Marzocco Linea Micra eller Linea Mini R med tilhørende app kan du aktivere renseprogrammet og hoppe over det neste skrittet.

  • Gjenta denne prosessen 5 ganger. Dette er fjerne eventuelle kaffe-rester fra gruppe hodet.



  • Ta portafilteret ut av gruppehodet igjen. Skyll bort overflødig Cleaning Powder.

  • Sett inn bajonetten igjen uten såpe og gjenta prosessen. Dette er for å spyle ut rester av Cleaning Powder.

  • Ta ut portafilteret og se etter såpe-rester. Sjekk gruppehodet for smuss.

  • Er det rent kan du fjerne blindfilteret og legge metall-delen av portafilteret i vannløsningen med silen, skruen og filterkoppen.



  • Mens portafilteret ligger i såpe-løsningen kan du ta ut silen, sil-skruen og filterkoppen og skrubbe det i rent vann.

  • Når du har skrubbet og tørket kan du feste silen med sil-skruen til gruppehodet igjen.

  • Deretter kan du skrubbe portafilteret med rent vann.

  • Sett filterkoppen i portafilteret og deretter portafilteret i gruppehodet. Gruppehodet og portafilteret er nå klar til bruk igjen.



 

Steamer

  • Fyll en medium-stor melkekanne halvfull med vann.

  • Ha i en porsjon Biocaf Milk Cleaning Liquid.

  • Sett steamarmen i vannløsningen og åpne kranen.

  • Steam til lyden av damp i vann blir mørkere og dypere.

  • Skru av steameren og la steamarmen stå i vannløsningen noen minutter.

  • Fjern melkekannen og hell ut vannet.

  • Skyll melkekannen og fyll den opp halvveis igjen med vann.

  • Gjenta prosessen med steaming og bytting av vann i melkekannen 1 ganger uten melkerens.



  • Etter den siste gangen bruker du en klut og skrur av dysen på steamarmen.

  • Legg dysen i vannløsningen du bruker for å rense portafilteret og delene til gruppehodet noen minutter.

  • Vask og tørk dysen.

  • Fest dysen til steamarmen igjen.

 

Og voila! Du har nå en ren og pen maskin! Klar for nye eventyr og deilig kaffe.


NB! Vi har også laget en video hvis du ønsker en mer detaljer steg for steg prosess.



Vi anbefaler ofte å skyte et espressoskudd for å "krydre" gruppehodet før du drikker/serverer neste gang. 



Hjemmemaskiner blir sjeldent like godt brukt som proffmaskiner og trenger dermed ikke renses hver dag slik som de. Men det kan være greit å ha en rutine på 1-4 ganger i måneden.

 

Det er selvfølgelig en vurdering man må ta selv og etter bruk. Det viktigste er at en ren maskin gir ren kaffesmak og ren kaffeglede.

 

Vi sees,

rRebel

Comments


bottom of page