Om du mestrer melkesteaming er du klar til å lære deg latte-art. Er du fortsatt litt usikker på om du steamer melken riktig har vi skrevet et innlegg om hvordan man kan steame perfekt melk hjemme her; veien til perfekt melk.
Det finnes uendelige variasjoner av latte-art, men et hjerte er enkelt å begynne med.
Steg for steg – latte-art hjerte;
Lag en espressoshot og steam melk.
Hold pitcheren et par centimeter fra koppen og begynn å helle enn tynn stråle midt i koppen. Det er viktig at det ikke kommer for mye melk på en gang, slik at du «løfter opp» cremaen. Dette er viktig for å frem kontrasten mellom melken og cremaen på toppen av koppen.
Når koppen er omtrent halvfull stopper du hellingen, og tar pitcheren helt nærme koppen. Deretter begynner du å helle en tynn stråle igjen.
Nå skal det danne seg en voksende hvit flekk i koppen. Uten å stoppe hellingen løfter du pitcheren litt opp fra koppen og trekker melkestrålen over flekken før du stopper hellingen.
Nå burde du ha ett hjerte!
Å øve seg på latte-art kan være utrolig gøy, men også frustrerende. I starten kan det vært lurt å fokusere på å skape kontraster i koppen, og øve på enkle ting som en runding og et hjerte.
Etterhvert man blir flinkere og vil ta det ett steg videre kan man øve på å sentrere latte-arten i koppen. For å få det du lager til å dukke opp midt i koppen, kan det være lurt på å holde koppen som en forlengelse av armen (Linje AB). I den andre hånden din har du pitcheren med melken. Helletuten på pitcheren burde da peke mot koppen (Linje CD). Ved å holde på denne måten får du en bedre helleteknikk, som kan være med på å løfte latte-arten din til nye høyder!
Om allerede kan lage hjerte, kan du lære deg å lage for eksempel en rosett eller en tulipan. Da følger du akkurat de samme stegene som ovenfor, men det endrer seg når du har flyttet pitcheren nærme og skal begynne å «tegne».
Rosett;
Lag en espressoshot og steam melk.
Hold pitcheren et par centimeter fra koppen og begynn å helle enn tynn stråle midt i koppen. Det er viktig at det ikke kommer for mye melk på en gang, slik at du «løfter opp» cremaen. Dette er viktig for å frem kontrasten mellom melken og cremaen på toppen av koppen.
Når koppen er omtrent halvfull stopper du hellingen, og tar pitcheren helt nærme øverst på koppen. Deretter begynner du å helle en tynn stråle igjen.
Samtidig som du heller melken beveger du pitcheren sikksakk bakover for å skape rosettmønsteret
Når du har kommet til motsatt ende i koppen med rosettmønster løfter du pitcheren litt opp og trekker melken igjennom tegningen – samme som du gjorde for å lage ett hjerte.
Nå burde du ha en rosett!
Tulipan;
Lag en espressoshot og steam melk.
Hold pitcheren et par centimeter fra koppen og begynn å helle enn tynn stråle midt i koppen. Det er viktig at det ikke kommer for mye melk på en gang, slik at du «løfter opp» cremaen. Dette er viktig for å frem kontrasten mellom melken og cremaen på toppen av koppen.
Når koppen er omtrent halvfull stopper du hellingen, og tar pitcheren helt nærme øverst på koppen. Deretter begynner du å helle en tynn stråle igjen.
Her skal du lage en runding slik som du gjorde med hjertet, men istedet for å trekke melken gjennom stopper du hellingen når du har laget en runding. Deretter plasserer du pitcheren nærme melken igjen og lager en runding til – og en runding til om du klarer det.
I det du er ferdig med å lage den siste rundingen løfter du pitcheren litt opp fra koppen og trekker melken gjennom alle rundingene uten å stoppe hellingen.
Nå burde du ha en tulipan!
Lykke til med latte-art øvingen!
Comments