I våres publiserte vi ett blogginnlegg med den ultimate guiden for å steame melk. Nå har det gått en sommer og en høst, det nærmer seg jul og vi tenker at nå er det tid for neste steg – nemlig, latte art.
Å lage ett hjerte eller en rosetta er noe mange ivrig vil gjøre så fort man begynner på sin første cappuccino. Men en forutsetning for å lage latte art er perfekt steamet melk.
Behersker du melkesteaming er du klar til å lære latte art, men om du fortsatt er litt usikker om du steamer melken riktig kan du alltids gå tilbake og lese guiden vår og øve mer.
Gjør deg klar, for nå skal vi helle latte art!
Latte art: Munkehode (Munk's head)
Det finnes uendelige variasjoner av latte art, men det mest grunnleggende mønsteret er munkehodet.
Et munkehode er en hvit flekk med melkeskum som ligger i midten av koppen.
Munkehodet er selve grunnsteinen for all andre mønstre. Heldigvis er det lett å lære og lærer deg teknikker som helling og fordeling av skum.
Så la oss komme i gang!
Steg for steg:
Lag en espresso og steam melk
Før du begynner å helle melken kan du rotere litt på koppen slik at espressoen snurrer litt og bryter cremaen. Dette får bort eventuelle luftbobler slik melken og espressoen blander seg bedre.
Hold kannen ett par centimeter fra koppen og start med å helle en tynn stråle i midten av koppen. Det er viktig at det ikke blir for mye melk på en gang, vi ønsker å «løfte opp» cremaen. Dette er viktig for å få frem kontrasten mellom melken og cremaen i toppen koppen. Ikke hell for sakte.
Når koppen er omtrent halvfull, stopp helling og før kannen nært koppen.
Begynn å hell en tynn stråle igjen. Nå skal det bygge seg opp en voksende hvit flekk i koppen.
Gratulerer! Du har nå laget et munkehode! Dette er selve fundamentet til all god latte art.
Latte art: Hjerte
Hjertet bygger på fundamentet fra munkehodet, men lærer deg teknikken av å "dra gjennom" melken. Dette bidrar til å skape fine linjer og gir mønstrene våre struktur.
Steg for steg:
Lag en espresso og steam melk.
Hold kannen ett par centimeter fra koppen og start med å helle en tynn stråle i midten av koppen. Det er viktig at det ikke blir for mye melk på en gang, vi ønsker å «løfte opp» cremaen. Dette er viktig for å få frem kontrasten mellom melken og cremaen i toppen koppen. Ikke hell for sakte.
Når koppen er omtrent halvfull, stopp helling og før kannen nært koppen.
Begynn å hell en tynn stråle igjen. Nå skal det bygge seg opp en voksende hvit flekk i koppen.
Løft kannen litt fra koppen uten å stoppe hellingen, og dra melkestrålen over flekken frem til du stopper hellingen.
Du burde nå ha ett hjerte! Gratulerer!
Å lage latte art kan være veldig kult, men også veldig frustrerende. I begynnelsen kan det være smart å fokusere på å skape kontraster i koppen og trene på enkle ting som en kurve og ett hjerte.
Når du blir flinkere og vil ta det ett skritt lengre kan du trene på å sentrere latte arten i koppen.
For å få latte arten i midten av koppen kan du tenke koppen som en forlenging av armen din (linje C-D). I den andre hånden har du kannen med melk.
Helletuten på kannen skal da peke mot koppen (linje A-B). Gjennom å holde på slik får du en bedre helleteknikk som vil hjelpe deg å løfte din latte art til nye høyder.
Om du allerede kan lage ett hjerte kan du lære deg å lage en rosetta eller en tulipan, for eksempel? Siden du følger nøyaktig samme steg som hjertet, men mønsteret endres når du flytter kannen nærmere og begynner å «riste».
Latte art: Rosetta
Steg for steg:
Lag en espresso og steam melk.
Hold kannen ett par centimeter fra koppen og begynn å helle en tynn stråle i midten av koppen. Det er viktig at det ikke blir for mye melk på en gang slik at cremaen «løftes opp». Dette er viktig for å få frem kontrasten mellom melken og cremaen i toppen av koppen. Ikke hell for sakte.
Når koppen er omtrent halvfull, kan du stopp hellingen.
Plasser kannen nærmere toppen av koppen.
Begynn å hell en tynn stråle igjen.
Samtidig som du heller melken beveger du kannen fra side til side i ett sikksakk mønster for å lage rosetta mønsteret.
Når du har nådd motsatt ende av koppen med rosettamønsteret løfter du opp kannen litt og drar melken gjennom mønsteret – samme som du gjorde for å lage hjertet.
Nå skal du ha en rosetta!
Latte art: Tulipan
Steg for steg
Lag en espresso og steam melk.
Hold kannen ett par centimeter fra koppen og begynn å helle en tynn stråle i midten av koppen. Det er viktig at det ikke blir for mye melk på en gang slik at cremaen «løftes opp». Dette er viktig for å få frem kontrasten mellom melken og cremaen i toppen av koppen. Ikke hell for sakte.
Når koppen er omtrent halvfull, kan du stopp hellingen.
Plasser kannen nærmere toppen av koppen.
Begynn å hell en tynn stråle igjen.
Her skal du lage en runding igjen som du gjorde med hjertet, men isteden for å dra melken gjennom så stopper du hellingen og lager en ny runding bak. Du kan tenke på det som å "dytte" inn melkeskummet.
Om klarer, lag en runding til.
Når du har laget din siste runding løfter du kannen opp fra koppen og drar melken gjennom alle rundingene uten å stoppe helling.
Nå skal du ha en tulipan!
Nå som du kan det grunnleggende er det viktigste: øve, øve, øve!
Og skulle du ha behov for litt coaching eller kursing så tilbyr vi ett eget latte art kurs hos rRebel Coffee Academy.
Lykke til med din latte art!
Vi snakkes,
rRebels
Comments