top of page

En enkel guide: Slik renser du en kaffekvern steg for steg.

Oppdatert: 24. mai

Om espressoen du lager ikke lever opp til forventningene dine er det ikke nødvendigvis espressomaskinen eller tampingen det er noe galt med. En kvern som ikke er gjort ren på en stund kan påvirke espressoen negativt i både smaksbilde, teksturen og utseende. Rengjøring av espressokvernen burde være en del av din vanlige rengjøringsrutine for å opprettholde best mulig espressokvalitet.


La Marzocco, Modbar, rRebel Norway, rensemidler

I dette blogginnlegget vil vi ta deg gjennom en enkel steg-for-steg-guide om hvordan du kan rense kaffekvernen din for å opprettholde den beste smaken i kaffen.


Steg 1: Fjern alle bønnene

Først og fremst, fjern bønnene fra hopperen. Dette gjør du ved å lukke luken på hopperen og koble hopperen av kverna. Tøm innholdet i en beholder. Koble fra strømmen og sørg for å fjerne eventuelle rester. Koble til hopperen og strømmen igjen og mal ut den gjenværende kaffen fra knivkammeret.For en rask vedlikeholdsrens anbefaler vi å bruke Urnex Grindz. Dette er et naturlig produkt som er basert på hvete og er formet som små kaffebønner. Grindz fjerner raskt og effektivt gamle kafferester og uønskede aromaer som sitter igjen i knivkammeret og langs veggene i kaffekvernen. Du kjører simpelthen de små Grindz «kaffebønnene» gjennom kvernen som det er vanlig kaffe. Kjør deretter gjennom noen espressoshots for å få ut restene av Grindzen. Om det er noen rester igjen er det heller ikke farlig, det er helt trygt å spise.


Med jevne mellomrom trenger kvernen en dyp rens. Mellom knivene vil det bygge seg opp rester du ikke får bort med bare Grindz, og da må vi åpne kvernene. De neste stegene tar for seg denne prosessen.


Steg 2: Skill avtagbare deler

Neste steg er å skille de avtakbare delene av kaffekvernen. Dette kan variere avhengig av kaffekvernen din, men vanligvis består det av å fjerne bønnehopperen, låseskiven og kvernhus/knivene.Steg 3: Rengjør hopperen

Over tid vil det samle seg opp oljerester og kaffepartikler langs veggene på hopperen. Dette vil påvirke smaken på kaffen og espressoen kan bære preg av å smake gammelt og oksidert. Koble fra hopperen og rengjør den med en børste og en tørr klut. Unngå å bruke vann eller fuktige materialer da dette kan skade kvernen.


Steg 4: Rengjør knivkammeret

Når du har åpnet opp kvernen kan du enkelt rengjøre knivene med en kost. Om du ikke gjør dette regelmessig bygger det seg opp mye rester og oljer på knivene, og du ender opp med en mindre kutteflate på knivene.


Knivkammeret som kaffen går gjennom kan det også være lurt å rengjøre når du først har demontert kvernen. Rengjør også dette med en børste eller en tørr klut – og husk å ikke bruke vann! Vær nøye med å fjerne alt, da rester kan påvirke smaken av kaffen.Her kan det være lurt å bruke litt trykkluft, altså en liten støvsuger. Dette er en veldig god måte å få ut alle kaffepartiklene slik at man ikke trenger å snu kvernen ned og riste den. Det kan også være et vanskelig sted å komme til med børsten.Steg 5: Rengjør lokket og andre avtakbare deler

Hvis lokket eller andre deler av kaffekvernen er avtakbare, bør du rengjøre dem separat. Bruk varmt såpevann og en myk klut til å tørke av delene. Pass på at de er helt tørre før du setter dem tilbake på kaffekvernen.


Steg 6: Samle kaffekvernen igjen

Når alle delene er rene og tørre, burde du ha en helt ren kvern. Da er det bare å montere den sammen igjen. Lykke til med rengjøringen!


Har du behov for enda flere tips? Sjekk både Mahlkönig og Mazzers egne videoer.


PS! Har du en automatisk kaffekvern? Da anbefaler vi å bruke Urnex SuperGrindz som løsner og fjerner kaffepartikler og oljer fra kvernen. SuperGrindz er laget av ingredienser som ikke trekker til seg vann og eksanderer, noe som i noen tilfeller kan ødelegge bryggeren din. Du kan kjøpe Urnex SuperGrindz her.


Ta gjerne kontakt dersom du har flere spørsmål eller det er noe mer du lurer på.


Vi snakkes!

-rRebel

Comments


bottom of page