Å steame melk hjemme har nok mange erfaring med at er vanskeligere enn det ser ut til. For å oppnå den silkemyke konsistensen man kjenner fra kaffebarene kreves det en del trening. Med disse grunnleggende reglene og tipsene kan du kanskje få det til litt raskere.
Utstyret du trenger for å steame melk hjemme er følgende;
- Pitcher
- Termometer
- Klut
- Melk
Det er to hovedformål ved steaming av melk, og det er; å få luft inn i melken så vi kan skape et mikroskum og å varme opp melken.
Det finnes mange forskjellige melketyper å velge mellom når man skal steame melk til espresso. Hva man velger er helt opp til deg, men det viktigste å tenke på om man velger plantebasert melk er at det er viktig å ikke steame den for varm, da den endrer smak og tekstur raskere enn «vanlig» melk.
Akkurat hvilken temperatur melken burde holde når du skal blande den med espressoen er omdiskutert – men det som er sikkert er at om melken når en temperatur over 68*C begynner smakene og teksturene å endre seg. Om man melken er for varm er det også vanskelig å oppnå det mikroskummet man er ute etter. I tillegg har tekstur og temperatur mye å si om du vil lage latte-art.
Steg for steg:
Åpne ventilen til steamrøret for å slippe ut eventuell kondens som har bygget seg opp, og lukk det igjen.
Hell foretrukket melk i pitcheren. En fin regel kan være at den ikke skal være mer enn 60% fylt opp for å forhindre at det renner over når melken utvider seg.
Før steamrøret ned i overflaten på melken, omtrent i midten.
Åpne ventilen til steamrøret, og slipp inn luft i melken. Du vil høre «slurpelyder» fra steamrører når luften slippes inn i melken. Etterhvert som melken vokser og utvider seg, og du har oppnådd den skummengden du ønsker fører du steamrøret lenger ned i melken.
Før steamrøret mot enten venstre eller høyre, slik at melken begynner å rotere. Dette slår ut de største uønskede bloblene.
Følg med på termometeret – avhengig av hvilken størrelse du har på pitcheren burde melken ha omtrent 55*C når du skrur igjen ventilen til steamrøret.
Umiddelbart etter at du har skrudd av ventilen og satt ned melkemuggen tørker du av steamrøret med en fuktet klut, slik at melkerester ikke svir seg fast. Åpne deretter ventilen til steamrører igjen og blås ut eventuelle melkerester.
Om den steamede melken nå har noen store bobler er ikke dette farlig. Det du kan gjøre er å gi pitcheren ett forsiktig dunk mot benkeplaten for å slå de ut.
Før du begynner å helle melken i espressoen er det viktig å «snurre» pitcheren, slik at melken og melkeskummet blander seg. Når du gjør dette vil melken få en glatt og blank overflate.
Hell melken i espressoen – og gjerne lag latte-art om du får det til!
Sjekk ut denne videoen fra La Marzocco for å se hvordan det gjøres i praksis:
Håper disse tipsene kan hjelpe deg med å steame god melk hjemme!
Comments