top of page

GS3: Skal du velge MP eller AV?

Oppdatert: 8. mai

Vi undersøker forskjellen mellom de to maskinene.


Siden 2007 har GS/3 vært standarden innen hjemmespressomaskiner av den profesjonelle sorten. La Marzocco produserer to versjoner av GS3 — AV (auto-volumetric) og MP (manuell padle), og et av de vanligste spørsmålene som blir stilt er "hva er forskjellen mellom AV og MP?"

For å si det enkelt, AV-versjonen bruker en elektronikkpakke som gir mulighet for presise og repeterbare brygg som kan programmeres etter vannvolum, mens MP gir brukeren full manuell kontroll over pre-infusion, trykk og bryggetider med spakventil. Hvis du tenker på det som en bil, så er MP som å kjøre en manuell bil, hvor AV er som å kjøre automat.


Før vi forklarer hva det betyr for en barista som bruker maskinen til daglig, la oss snakke litt mer om GS/3 som plattform. GS3 ble utgitt i 2007 som en kommersiell espressomaskin med full ytelse montert i et mindre organ som passer perfekt på et kjøkken eller på et kontor, bruker 220V strøm og har sitt eget vannreservoar. GS3 har de samme teknologiene som La Marzococo sine kommersielle maskiner, og er designet for å gi et komplett utvalg av verktøy for selv den mest avanserte barista - inkludert PID-kontrollert temperatur, doble tanker og tilgang til MP og AV funksjonene som man også finner i Strada og Linea maskinene.

Dette høres jo bra ut, men hva betyr det egentlig? Kort sagt, GS3 ble laget for å være den ultimate espressomaskinen til hjemmet, og lar baristaen utforske espresso på alle måter, uten å bekymre seg for om maskinen kunne holde følge eller om den ville holde dem tilbake. Ikke noe kompromiss på kvaliteten, og fullstendig fokus på kaffen.

GS3 AV

På sitt mest grunnleggende er GS3 AV en programmerbar espressomaskin. Tenk konsistens. Den bruker et elektronisk kontrollert espresso-system, og bruker den samme elektronikkpakken som La Marzocco GB5 AV for å aktivere pumpen og magnetventilen for å skape riktig trykk for å ekstrahere kaffe. Denne elektroniske kontrollen er det som faktisk muliggjør de volumetriske funksjonene til GS3. Festet til kaldtvannssiden av tanken er et lite hjul (kalt et flowmeter) som snurrer når vann passerer gjennom. AV-en er i stand til å telle og måle den nøyaktige mengden vann som passerer gjennom gruppehodet, og kan programmeres til å dispensere den samme mengden vann hver gang.


Etter å ha satt innstillingene, er det mulig å ekstrahere espressobrygg med samme vannmengde hver gang, ganske enkelt ved å trykke på en knapp. Som vi skrev om i “Hvordan redusere test-shots” -innlegget, er bryggevolum (utbytte av espresso) en nøkkelvariabel når man brygger espresso, og det å være i stand til å programmere dette er utrolig verdifullt og lar baristaen fokusere på andre variabler som for eksempel malingsgrad.

Som du kan forestille deg, er implikasjonen av programmering av brygg ikke bare nyttig for en barista hjemme, men kan være utrolig verdifull i situasjoner med høyt trykk. Auto-volumetriske maskiner er noe vi har sett bli mer fokusert på i travle kaféer over hele verden. De fire programmerbare knappene på GS3 AV er perfekte for alt fra å brygge individuelle skudd hjemme til servering i situasjoner med høyt volum som cateringarrangementer.


AV har også noen flere biter av funksjonalitet, takket være elektronikken. For det første, muligheten til å programmere tid på pre-infusion i hver knapp. Si at du vil programmere pre-infusion i brygget ditt, lar AV deg fortelle maskinen, for eksempel å ha pre-infusion i 4 sekunder, hvile i 5 sekunder og deretter begynne å brygge. Enten maskinen er vanntilkoblet eller bruk av reservoaret, oppnås pre-infusion ved raskt å aktivere pumpen i 1-5 sekunder (justerbar for hver AV-forhåndsinnstilling), deretter koble ut i 1-5 sekunder, og deretter aktivere pumpen for brygging, som er i stand til for å gjenskape en jevn pre-infusion trykk-kurve.


En siste funksjon i AV er den automatiserte rengjøringssyklusen. Dette gjør at baristaen kan fylle blindfilteret med rensemiddel i maskinen og trykke på et par knapper og elektronikken håndterer hele rengjøringssyklusen derfra.


GS/3 MP

GS/3 MP er derimot en mye mer manuell espressomaskin. Den ble designet for å fange romantikken i klassisk espressobrygging og gi full kontroll til baristaen. MP-gruppehodet - nå i sin femte versjon - kommer nå som standard med en ny konisk ventil og et manometer på gruppehodet som gjør det mulig å manipulere trykk i full rekkevidde, enten GS3 bruker vannreservoar eller er vanntilkoblet. Når spaken flyttes til venstre, aktiveres mikrobryteren og kobler til pumpen. Når den koniske ventilen åpnes, tillates mer vann å passere gjennom, og dermed endrer trykket i gruppen seg.


MP-ventilen ble fullstendig redesignet i 2016 for å forbedre påliteligheten og levetiden til maskinen. Med denne nye koniske ventilen forventer vi ikke at noen overhaling vil være nødvendig i opptil to år - og for hjemmebrukere, potensielt enda lenger.


La Marzocco har forskjøvet mikrobryteren for få pumpen nærmere starten av bryggesyklusen, dette for å skape mottrykk på ventilen. Nå kan du manuelt manipulere bryggetrykk ved å bruke det innebygde reservoaret på maskinen. Du trenger ikke lenger å vanntilkoble GS3 MP for pre-infusion. Dette tillater også et bredere spekter av trykkmanipulering på grunn av et utvidet variasjonsområde.


Sammen med den nye koniske ventilen kommer MP med et periskopisk manometer, som måler bryggetrykket på brygningspunktet i stedet for bare i tanken. Dette gir mulighet for manuell trykkprofilering mens du fortsatt bruker det innebygde reservoaret.


Eksempel på trykkmanipulering med GS3 MP

I hovedsak legger spaken ansvaret for å starte og stoppe pre-infusion, trykk- og bryggetrinnene til espressobrygget utelukkende i hendene på baristaen. MP fører til noen spennende muligheter med espressobrygging - full kontroll over trykket ditt betyr flere muligheter og enda flere arter av espresso, uansett hvilken kaffe du bruker.


Siste tanker


Etter hvert som kunnskapen vår om espresso fortsetter å vokse, og muligheten til å leke med flere variabler blir mer vanlig, ligger avgjørelsen mellom AV og MP ikke i hvilken maskin som produserer det beste brygget av espresso, men heller baristaens preferanser. Hvis du finner verdi i programmering av bryggevolumer og pre-infusion, kan du lene deg mot en AV. Hvis du liker å ha full kontroll mens du er på farten, er MP maskinen for deg. For å bringe oss tilbake til vår opprinnelige metafor, er den presisjonsinnstilte elektronikkpakken på GS3 AV i stand til å kompensere for “førerfeil” og gi samme håndtering og ytelse under alle kjøreforhold, mens GS3 MP er designet for maksimal fleksibilitet, gir dedikerte sjåfører verktøyene som er nødvendige for å finjustere de effektfulle svingene når de raser nedover espressoveien.

Comments


bottom of page