top of page

Linea Mini vs. GS/3 - hva er forskjellen?

Oppdatert: 14. mai

"Hva er forskjellen mellom en Linea Mini og en GS/3?" - dette spørsmålet stilles ofte, og du har kanskje lurt på dette selv? Vi skal bryte det litt ned og snakke gjennom noe av funksjonalitetene hver maskin gir deg. Enten du er en hjemmebarista som utforsker en oppgradering for lidenskapen og hobbyen din, eller du er en kaffebrenner som bruker maskinen til eksperimentering og popup-arrangementer, vil dette innlegget hjelpe deg med å komme i riktig retning.

Men først, en liten introduksjon..


La Marzocco produserer to versjoner av GS/3 — AV (auto-volumetric) og MP (manual padle), og en versjon av Linea Mini. På det mest grunnleggende er Linea Mini en helt analog maskin (EE), mens GS3 er en digital maskin som kommer i to versjoner - AV og MP.


Det er mange likheter mellom de to maskinene. De er begge håndlagde av La Marzocco i Firenze, Italia. De bruker mange av de samme materialene og delene som La Marzocco sine kommersielle espressomaskiner. Og de er begge fullverdige, profesjonelle espressomaskiner med to tanker med PID, innvendig rotasjonspumpe og utrolig kraft i steamrøret.


Begge maskinene er utrolig konsistente på tvers av alle de viktigste bryggvariablene, som virkelig lar deg fokusere på det som er viktig - smaken av kaffen. Derfra kommer det hele an på hvordan du liker å tilberede espressoen din.


La oss ta en titt på hver maskin med dette i bakhodet.


Linea Mini ble lansert i 2015, og er inspirert av en av La Marzocco sine mest populære maskiner - Linea Classic. Gjennom årene har tusenvis av profesjonelle baristaer blitt trent på Linea Classic og har brukt den som hjertet og sjelen til kafeen. En sann arbeidshest.


For å si det enkelt, Linea Mini er en analog maskin laget for espressopuristen.


Tenk enkelhet.


Den brygger espresso og steamer melk til perfeksjon, uten alle konfigurasjonene og variablene på en digital maskin. Det er bare deg og maskinen ... og de eventuelle barista-ferdighetene du tar med deg til bordet. Faktisk, den eneste variabelen du kan endre på er temperatur. Det er enkelheten med denne maskinen vi liker mest med den.


Linea Mini på innsiden

Selv om det er en analog maskin med få variabler å ha kontroll over, er Linea Mini bunnsolid innvendig med digitalt PID-system, og følger de samme profesjonelle og kommersielle byggeprosessene som resten av La Marzocco sine espressomaskiner. Linea Mini bruker kun 10 minutter på å varme opp bryggetemperaturen fra du skrur den på og 15 minutter for å oppnå fult steamtrykk. Den kjører på 220V strøm, leveres med to liter vannreservoar (med et lett avtakbart lokk) og har en grunnflate på 37,7 x 35,7 x 45,3 cm. Innvendig har Linea Mini en 3,5 liter steamtank - som betyr at den har en kraftig steam som behersker større mengder med drikke. La Marzocco har selv brukt Linea Mini på store arrangementer som TED og SCA Expo, og så lenge den har vann i reservoaret, så leverer maskinen uten å miste steamtrykket.

Gruppehodet og tanken på Linea Mini er litt annerledes enn andre gruppe/tank-kombinasjoner i La Marzocco sitt sortiment. Resultatet av dette er at maskinen oppnår temperaturstabilitet og energieffektivitet på lik linje med La Marzocco sine kommersielle maskiner, men i et mye mindre format - og på kortere tid. I stedet for å varme opp hele tanken full av vann og regulere det, varmer det integrerte gruppehodet og tanken bare det vannet den trenger. Fordelen med dette er at ved å kombinere teknologien på mindre grupper med en nøyaktig og riktig innstilt PID-algoritme, skjer temperaturendringene på en Linea Mini nesten øyeblikkelig.


Som barista hjemme betyr dette bunnsolid temperaturstabilitet og steamtrykk fra brygg til brygg.


Linea Mini på utsiden

Utad er Linea Mini-kontrollene enkle å bruke, og henter designet fra tidligere versjoner av Linea Classic. For brygging av espresso bruker Linea Mini en EE-spak - spaken aktiverer en mikrobryter som kobler inn pumpen og starter bryggeprosessen - en enkel av / på-handling. Først i bryggeprosessen på Linea Mini er en to sekunders pre-infusion - så når du skyver spaken, vil espressokaken få en liten skvett vann rett før trykket bygger seg opp.


To indikatorlamper ved siden av spaken viser vannstand (blå) og oppvarming (rød). Et fast blått lys indikerer at vannstanden i reservoaret er tilstrekkelig, mens et blinkende blått lys indikerer at vann må tilføres. Hvis vannstanden synker under det nødvendige nivået under bryggeprosessen, fortsetter Linea Mini å brygge opptil 30 sekunder, så du trenger ikke å bekymre deg for at det stopper midt i brygget. Et fast rødt lys indikerer at bryggetanken er oppe i riktig temperatur, og et blinkende rødt lys betyr at bryggetanken varmes opp.


Til venstre for spak og indikatorlysene har Linea Mini en varmtvannsknapp som doserer vann på 100 grader direkte fra steamtanken. Til høyre for spaken er en matchende knott som kontrollerer steamen. Med en progressiv dampventil er steaming på Linea Mini nesten identisk med steaming på Linea Classic; kraftfull og raskt. Når du vrir på rattet, åpnes ventilen mer og mer, noe som betyr enkel og rask steamkontroll. Hvis du noen gang har steamet på en Linea Classic eller Linea PB, vil du kjenne igjen disse kontrollene. Mellom den store tanken, den progressive ventilen og steamarmen er det å steame melk på Linea Mini utrolig raskt og enkelt - og på syv sekunder har du like fløyelsmyk melk som du får på hvilken som helst kafé.

For å kontrollere temperaturen har Linea Mini et analogt temperaturhjul på venstre side av maskinen som gir mulighet for en rekkevidde på 85 - 105 grader. Hvert klikk på hjulet hever eller senker temperaturen i tanken med én grad. På grunn av det effektive tanksystemet i Linea Mini og en digital PID, skjer temperaturendringene nesten umiddelbart.


På undersiden av frontplaten, på hver side av gruppehodet er to baristalys som lyser opp spillbrettet når spaken aktiveres. Disse lysene lyser opp espressoen din, og gjør spillbrettet om til en scene som lar deg tydelig se brygget ditt og plukke opp alle visuelle signaler under hele espressobryggingsprosessen.


Rett under bryggegruppen er et magnetisk spillbrett som er både sikkert og enkelt å fjerne. Dette gjør det enkelt å få tilgang til det interne vannreservoaret. Når spillbrettet er fjernet, glir vannbeholderen ut - noe som gir en enkel påfylling uten å måtte fjerne risten på toppen av maskinen.


En kombinasjon av disse kontrollene gjør at du kan brygge espresso og steame melk på samme nivå som en kafé, med et enkelt brukergrensesnitt.


Linea Mini levers i seks ulike farger - rød, hvit, sort, rustfritt stål, gul og blå, og kan tilpasses med skreddersydde spaker, steamknotter, deksel til spaken, ben og håndtak til portafilter.


Siden 2007 har GS/3 vært standarden når det gjelder profesjonelle espressomaskiner til hjemmet. Mens utseendet er basert på tidligere GS- og GS2-modeller, kombinerer GS/3 designet til en Strada og GB/5. Den ble designet og laget for å gi et komplett utvalg av verktøy for selv den mest ivrige, detaljorienterte hjemmebarista. GS/3 kommer i to versjoner - AV (auto-volumetric) og MP (Manual Paddle). Som plattform kjører GS/3 på helt digitale kontroller, og gir baristaen muligheten til å kontrollere et bredt spekter av variabler ved hjelp av presise innstillinger. Alt fra temperatur i brygge- og steamtank, auto-av & på, halv modus og PID-innstillinger, pre-infusion og auto-volumetrisk på AV.


GS/3 ble laget for å være den ultimate espressomaskinen til hjemmebruk, og lar baristaen få utforske espressoen på alle måter, uten å måtte bekymre seg for om maskinen kunne holde tritt eller om den ville holde dem tilbake.


Tenk digital og konfigurerbar.

Fra avskrudd til full bryggetemperatur er GS/3 klar til å brygge og steame på omtrent 30 minutter. På grunn av en større bryggetank (1,5 liter) med annen teknologi enn Linea Mini, varmer GS/3 faktisk opp mer vann enn hva en Linea Mini gjør. Den kjører på 220V strøm, leveres med et eget vannreservoar på 2,5 liter og har en grunnflate på 35,5 x 40 x 53 cm. Innvendig har GS/3 en 3,5 liter steamtank og leveres med mettet gruppehode - nøyaktig det samme som du finner i La Marzocco Strada.

Med begge versjonene av GS/3 kan du etterligne nesten alle typer kommersielle espressomaskiner der ute, fra spak til manuell til automatisk. GS/3 AV bruker en elektronikkpakke som gir mulighet for presise og repeterbare brygg som kan programmeres med vannvolum, mens MP gir brukeren fullstendig manuell kontroll over pre-infusion, trykk og bryggetider med en spakventil.


Begge versjonene av GS/3 er utstyrt med La Marzocco sin nyeste steamarm-teknologi - Perfomance Touch. Teflonrøret som fôrer den originale steamarmen, er erstattet med et dobbeltvegget, kjølig steamrør, som gir en høyere strøm av damp, noe som resulterer i raskere og kraftigere steaming.


GS/3 AV


GS/3 AV er en programmerbar espressomaskin, som lar barista stille inn et brygg, og bruke kontrollene til å gjenta brygget konsekvent. Den bruker et elektronisk kontrollert espresso-system, omtrent det samme som La Marzocco GB/5 AV som aktiverer pumpen og styrespakenes magnetventil for å skape det riktige trykket for å ta ut kaffe. Denne elektroniske kontrollen er det som faktisk muliggjør de volumetriske funksjonene til GS/3. Ved hjelp av et lite hjul (kalt et flowmeter) kan AV telle hvor mange ganger flowmeteret snurrer når vann renner forbi det, måle den nøyaktige mengden vann som går gjennom gruppehodet, og låse den inn når baristaen er fornøyd. Derfra er det bare å trykke på en knapp for å gjenta det samme volumet hver gang.

Utover å programmere bryggevolum, gir AV deg muligheten til å programmere tiden på pre-infusion i hver av de fire knappene. Hvis du vil programmere pre-infusion i brygget ditt, lar AV deg fortelle maskinen, for eksempel, at den skal ha en pre-infusion på fire sekunder, hvile i fem sekunder og deretter begynne å brygge. Uavhengig om den er vanntilkoblet eller om den bruker vannreservoaret, oppnås pre-infusion ved å raskt aktivere pumpen i 1-5 sekunder (justerbar for hver AV-innstilling), deretter koble ut i 1-5 sekunder, for å så aktivere pumpen for brygging.


En siste funksjon på AV er automatisk rengjøringssyklus. Dette gjør at baristaen kan fylle blindfilteret med rensemiddel i maskinen og trykke på et par knapper - elektronikken håndterer hele rengjøringssyklusen derfra. Mye i AV er automatisk, men du kan også bruke GS/3 AV som en manuell maskin. Dette gjøres enkelt ved å trykke på den manuelle knappen for å starte og stoppe bryggingen.


GS/3 MP

GS/3 MP er derimot en mye mer manuell espressomaskin. Den ble designet for å fange romantikken i klassisk espressobrygging og gi full kontroll til baristaen. Det trykket du ønsker, når du ønsker det. Spaken gir ansvaret for å starte og stoppe pre-infusion, trykk og bryggestadiene til espressoen utelukkende til deg. Ønsker du et brygg som er brygget på tradisjonelle 9-bar, skyver du bare spaken helt til venstre. Eller kanskje du vil ha pre-infusion på 3-bar, øke til 5, deretter 9, og tilbake når brygget nærmer seg slutten. Du kan til og med etterligne en stempel-espressomaskin - start på 3-bar for pre-infusion, kjør på med 9-bar og sakte sive ned fra 9-8-7-6-bar osv. til 0, og avslutt brygget på ønsket volum.


Denne kontrollen gir deg noen spennende muligheter innen espressobrygging, uavhengig av hvilken kaffe du bruker.


Denne endringen ble introdusert i 2016, og MP-gruppehodet - nå i sin femte versjon - kommer nå som standard med en ny konisk ventil og et manometer på gruppehodet som gjør det mulig å manipulere trykk i full rekkevidde, enten GS/3 bruker vannreservoar eller er vanntilkoblet. Når spaken flyttes til venstre, aktiveres mikrobryteren og kobler til pumpen. Når den koniske ventilen åpnes, tillates mer vann å passere gjennom, og dermed endrer trykket i gruppen seg.

Vi har hatt gleden av å kunne bruke disse maskinene i flere år, og kan virkelig si at her kan ingenting gå galt. Takket være konsistensen og den profesjonelle produksjonen av La Marzocco sine espressomaskiner, faller beslutningen på hvilken maskin som passer deg best, mindre på selve maskinen i seg selv, men mer på hvordan du ønsker å bruke maskinen. Liker du enkelheten i å brygge espresso dag ut og dag inn, kan Linea Mini være perfekt match for deg. Om du ønsker å programmere bryggevolum og ha digitale kontroller for å manøvrere maskinen og dens innstillinger, kan du glede deg over en GS/3 AV. Eller er du av typen som ønsker full kontroll over hver eneste fasett av espressobryggingen, vil GS/3 MP være maskinen for deg.

Ønsker du mer informasjon om disse maskinene, lyst til å teste de ut, ta gjerne kontakt med oss! Kontaktinformasjon finner du her.

 

Innlegget er opprinnelig skrevet av La Marzocco Home USA

コメント


bottom of page