top of page

rRebel Talk: Juthamat fra Stikling.

Oppdatert: for 6 døgn siden

Velkommen til “rRebel Talk”- vår nyeste bloggserie dedikert til å gi litt oppmerksomhet til folk som inspirerer oss. Her feirer vi rebelske sjeler som motiverer oss til å tenke annerledes.

En vekt fra Acaia og håndbrygget kaffe.

Først tar vi en prat med Jutha fra Stikling. Hun driver, sammen med sin samboer Magnus, en av den fineste plantesjappene i hele Oslo.


Hei, Juthamat! Før vi begynner, kan du fortelle oss litt om deg selv og hva Stikling driver med?

- Jeg er en jente som elsker planter, og som elsker kaffe! Jeg har jobbet en dekade med kaffe, men tok en sjans under covid og begynte å selge planter. Nå har butikken vår Stikling slått skikkelige røtter i hjertet av Oslo.Hva er det som inspirerer og motiverer deg til å jobbe med planter?

- Først vil jeg nevne at det å jobbe med planter er ufattelig inspirerende selv; med uendelige versjoner og variasjoner av forskjellige planter med mange forskjellige måter å konservere og ta vare på dem. I tillegg er det stor motivasjon i mestring, som gir mersmak og inspirasjon til å lære mer og mer om planter.


Hva er din beste opplevelse med å drive Stikling så langt?

- Det må være å være en del av nettverket vi har skapt de siste tre årene. Med et nettverk bestående av så mange kule, kreative, engasjerende og omtenksomme mennesker er Stikling blitt en slags «hub» der man forhåpentlig vis føler seg komfortabel til å stille spørsmål, dele kunnskap og mestre planter sammen.Hva er ditt favorittplantepleietips som du vil dele med våre lesere?

- Kan jeg dele to? Vann mindre enn du skulle tro. Planter er egentlig veldig overlevelsesdyktige, selv her i dette noe mørke landet vi bor i! Heller for lite vann enn for mye på veldig mange planter. Tips nummer to, ikke vær redd for å klippe, eller ta litt hardt i plantene. De er ikke alltid så skjøre som man skulle tro, og mange planter vokser best etter en liten trimming.


Hva er noen av de mest populære plantene som folk ofte kommer til Stikling for å kjøpe?

- Flere har spurt nå nylig etter variagerte senicio ‘String of Pearls’, som vi har i butikken nå. En annen litt kul en er Nephentes - en kjøttetende plante som vokser vilt i Sør-Asia og Oseania. Ellers er vi store tilhengere av alle slags ranker, både epipremnum og filodendron, som er både lettstelte og som vokser fort. I tillegg er de veldig lette å ta stiklinger av!


Senecio rowleyanus variegata ‘String of Pearls’ & Epipremnum ‘Happy Leaf’

Livet kan være travelt. Hva er ditt pusterom i hverdagen?

- Brunsj på Farine med samboer eller venner, gå på bruktmarkeder, se på planter i Oslos mange fine vinduskarmer eller i botanisk hage, god middag i godt selskap og runder av dagen med en planlagt filmvisning på kino eller en rolig spasertur hjem.


Noen kaffetips i Oslo?

- Kampen Kaffebar, Neongrut, Gråbein. Tre gode i mitt nærområde, med utsøkt kaffe og ubegripelig hyggelig stab!


Og til slutt, hvor mange kaffekopper drikker du per dag, og hva er din favorittkaffe?

- Kanskje 1 espressobasertkaffe og 1-3 kopper med filter. Av den espressobaserte typen er min utmerkede favoritt er en dobbel cappuccino på havre, men dersom jeg brygger noe selv er det ofte etiopisk eller kenyansk på V60 eller håndbrygg!


Takk for praten, Jutha!

Hvis du befinner deg i Oslo, ta deg en tur innom Stikling. Dette stedet er en grønn oase drevet av folk som har både kunnskap og lidenskap, og derfor er de denne ukens rebeller.


Vi snakkes!

- rRebel


Comments


bottom of page