top of page

Kaffe, vekt og kaffevekt

Oppdatert: 8. mai

I kaffeverden så er det mye som kan diskuteres, men en ting de aller fleste er enige om er viktigheten av en god vekt.

En vekt fra Acaia og håndbrygget kaffe.

Gjennom tidene har to av de mest populære metodene å dosere kaffe på vært øyemål og skjeer. Både øyemål og skje-dosering kan gi gode resultater, men det gir ikke konsekvente resultater. Dette er selvfølgelig ting som er lett å si uten videre, så la oss snakke om hvorfor.


Inn med teskje

Noen ganger er ikke en skje bare en skje. Noen ganger er det en spiseskje, andre ganger en måleskje. Men å bruke en skje til å måle opp hvor mye kaffe du har i kaffefilteret ditt eller i bajonetten til espressomaskinen din blir vanskelig å gjøre jevnt når hver enkelt skje inneholder forskjellige mengder fra hverandre. Selv om skjeer i matlaging har standardiserte mengder på papiret, betyr ikke det at skjeen du bruker følger disse standardene.


For å gjøre saken enda mer innviklet så er ikke massetettheten på en type kaffebønne lik en annen type kaffebønne, og dette er noe som utarter seg og utgjør større forskjeller på tvers av regioner og landegrenser. Et eksempel på dette er at 18 gram kvernet kenyansk kaffe kan se mye mer ut enn 18 gram kvernet brasiliansk kaffe fordi noen kaffebønner fra Kenya kan være større og mer porøse enn noen typer kaffe fra Brasil. Kort sagt, så er ikke en skje kaffe bare en skje kaffe.


Og det er her kaffevekten kommer inn i bildet. En god vekt kan hjelpe deg å standardisere oppskriftene dine, men viktigst av alt er at den hjelper deg å brygge jevnt og konsekvent.


En kopp kaffe som ble brygget på Acaia sin vekt.

Ting å overveie

La oss si du skal lage et lite håndbrygg. Med tanke på hva vi har snakket om til nå så er det kanskje litt forståelig hvorfor du burde bruke en vekt for at du skal kunne lage ditt perfekte håndbrygg, men la oss ta en liten titt på et par ting du burde se etter i en vekt, eller rettere sagt, en kaffevekt.


For best resultat burde du brygge håndbrygget ditt på vekten. Da burde vekten enten tåle varme eller ha en form for isolerende matte som beskytter vekten fra varmen. Det som kan skje om vekten ikke tåler varme eller har isolasjon er at vekt elementet begynner å registrere feil. Da kan vekten si at det er 250 gram vann i bryggeren selv om du har brukt 300 gram.


Brygger du kaffe på vekt hjelper det også om den er responsiv. For presisjon så er det viktig at forsinkelsen mellom vannmengden du heller i bryggeren og hvor mye vann vekten sier du har er så kort som mulig. Dette går hånd i hånd med hvordan varme kan påvirke hva vekten sier. Om du er ute og leter etter oppskrifter på håndbrygg vil du ofte høre om noe som heter flow rate, og en god, responsiv kaffevekt gjør det enkelt å regne ut flow rate eller å følge den på et display fordi flow rate er et regnestykke av vekt og tid.


Og med det kommer vi også inn på tidtaking. En god kaffevekt burde også ha en form for stoppeklokke eller tidtaker. Det å kunne lese tid og vekt på samme tid hjelper mye for presisjon, men er også en form for feedback til deg selv om hvordan du brygger og om det er noe som trenger å justeres neste gang.


Kaffe brygges med Acaia sin vekt.

De samme prinsippene gjelder også for espressobrygging, men her er det ofte forarbeidet av å veie kvernet kaffe i bajonetten som er det viktigste da veldig mange espressomaskiner lager kaffe volumetrisk og bruker en forhåndsstilt mengde vann.


I kaffebransjen snakker vi ofte om hvordan kaffe kan ha alle disse fantastiske aromaene og smakene, og måten man brygger kaffen på kan fremheve nyanser i kaffen man ikke har opplevd tidligere. For at vi i det hele tatt skal kunne ta noe glede eller ha evne til å utforske dette er presisjon under brygging essensielt. Derfor er en god kaffevekt et av de viktigste verktøyene man bruker, enten man er profesjonell barista eller entusiastisk kaffenerd, for å lage perfekt kaffe.


God kaffevekt? Bli bedre kjent med Acaia

Acaia Perl S kaffevekt

Acaia Pearl S er en smart vekt av profesjonell kvalitet som er konsistent og gir god innsikt til kaffebryggingen. Den gir deg all hjelpen du trenger for å lage den perfekte koppen med kaffe med vektens essensielle bryggemoduser, Flow-Rate i sanntid og den helt nye innebygde Acaia interaktive bryggeguide.

Acaia Lunar 2021 kaffevekt

Acaia Lunar 2021 er rask, responsiv og nøyaktig, og er designet for å brygge kaffe med presisjon. Brygg på din egen måte med tilpassede parametere, et utvalg av automatiserte bryggemoduser og en ny Tare Save-funksjon som lagrer vekten til din foretrukne doseringsbeholder. Flow-Rate indikatoren gir deg visuelle tilbakemeldinger som hjelper deg med å holde god kontroll på ekstraksjonen din i sanntid, oppnå mer konsistente brygg og lar deg justere mer nøyaktig for perfekte espressoshots.Vi snakkes!

-rRebel

Comments


bottom of page